cum sa reconditionezi o usa veche din lemn

Desi lemnul este un material trainic, cu o durata indelungata de viata, trecerea anilor isi pune amprenta nemilos asupra aspectului si functionalitatii lui, in special in cazul usilor din lemn care nu au fost intretinute corespunzator. Da, poate ar fi mai simplu sa achizitionezi o usa noua, mai ales ca variantele de design si materiale pe care producatorii le pun la dispozitie sunt foarte ofertante astazi. Pe de alta parte, in cazul unor tipuri arhitecturale poate fi dificila alegerea unei usi care sa armonizeze constructia intocmai asa cum iti doresti. Vestea buna este ca poti invata cum sa reconditionezi o usa veche din lemn.

Cum sa reconditionezi o usa veche din lemn, ca la carte

Calitatea materialelor din care sunt confectionate usile din lemn vechi permite reconditionarea. Astfel, nu doar ca rezultatul va fi un produs unic, dar in acelasi timp vei economisi o suma considerabila de bani.

Evaluarea usii din lemn

Intai este nevoie sa stabilesti exact starea si functionalitatea usii pentru a stabili etapele reconditionarii. Conform casa.acasa.ro Principalele zone cu probleme sunt in jurul clantei si sistemul de inchidere-deschidere. Verifica tocul usii, muchiile, dar si partea de jos a usii, unde de obicei se aduna praf si murdarie care se fixeaza pe lemn. Pentru a face o evaluare cat mai buna, scoate usa din balamele si du-o intr-un loc spatios si bine luminat. Lumina naturala te ajuta sa vezi cele mai mici imperfectiuni.

Citeste mai mult pe: http://casa.acasa.ro/amenajarea-casei-44/cum-reconditionezi-o-usa-de-lemn-166367.html#ixzz43uK68DUP

Cum sa reconditionezi o usa veche din lemn: 6 pasi de urmat

cum sa reconditionezi o usa veche din lemn

Indiferent ca usa pe care vrei s-o reconditionezi este de exterior sau interior, iata pasii care trebuie urmati conform romanialibera.ro:

1. Eliminarea stratului de vopsea
Este de preferat ca vechile straturi de vopsea să fie înlăturate cu o lampă specială, care înmoaie stratul de vopsea, fără să afecteze lemnul. Vopseaua este îndepărtată cu un şpaclu.

2. Şlefuirea suprafeţei din lemn

Suprafaţa curăţată de vopsea este şlefuită. Se foloseşte glaspapir cu granulaţie mică. Cu ajutorul acestuia, sunt eliminate şi particulele minuscule de vopsea, fără ca lemnul să fie afectat.

3. Chituirea neregularităţilor
Amestecul din chit şi întăritor se prepară în cantităţi mici, deoarece are o perioadă de ­lucru mică. Acestea se aplică cu ajutorul unui şpaclu pe fisurile şi pe neregularităţile din uşă şi toc.

4. Şlefuirea chitului
După ce expiră perioada de timp indicată de producător pentru uscarea chitului, se trece la şlefuire. Operaţia are rolul de a uniformiza suprafeţele chituite şi de a elimina discrepanţele dintre ele şi suprafaţa din lemn.

5. Grunduirea
Pe suprafaţa astfel pregătită, se aplică un strat de grund special care se poate şlefui. Acesta are funcţia să protejeze lemnul, dar funcţionează şi ca amorsă pentru stratul de vopsea care urmează să fie aplicat.

6. Vopsirea
După uscarea grundului se trece la ultima etapă a lucrării: vopsirea. Se foloseşte vopsea  specială pentru suprafeţele din lemn care trebuie aplicată în cel puţin două straturi.

Click aici pentru a vizualiza articolul in intregime!

Acum ca stii cum sa reconditionezi o usa din lemn, nu mai ramane decat sa te apuci de treaba!

Spread the love