Usile false egiptene sunt un element comun in arhitectura templelor dedicate zeilor antici ai Egiptului. Acestea reprezentau porti simbolice care permiteau decedatilor sau zeilor sa interactioneze cu lumea celor vii si erau, adesea, asociate cu diferite ritualuri.

Usi false egiptene: legatura dintre lumea celor vii si lumea celor morti

Aceste usi false egiptene erau intotdeauna indreptate catre vest, punctul cardinal asocitat in cultura egipteana cu moartea si viata de dincolo. Ele reprezentau un pasaj imaginar intre lumea celor vii si lumea celor morti.

Se credea despre acestea ca permit unuia dintre elementele sufletului, Ka, sa treaca prin ele. Zeitatile sau decedatii puteau lua legatura cu lumea viilor prin aceste usi sau puteau primi diferite jertfe prin ele de la cei inca in viata. De asemenea, de foarte multe ori, oamenii comunicau cu zeii prin aceste usi.

usi false egiptene

Usile false se numara printre cele mai comune elemente din mormintele egiptene si sunt, in acelasi timp, cea mai importanta caracteristica arhitecturala intalnita in mormintele regilor sau oamenilor de rand, incepand inca din perioada Vechiului Imperiu.

usi false egiptene

Desi majoritatea usilor false erau construite din bucati intregi de piatra, erau pictate adesea astfel incat sa capate aspectul granitului. Foarte rar, unele dintre aceste usi erau construite din alte materiale, cum ar fi lemnul sau pur si simplu pictate pe suprafata peretelui.

Cunoscute si sub denumirea de usi Ka, majoritatea usilor false egiptene erau fixe si numai cateva dintre ele erau finisate cu panouri din lemn mobile incorporate.

Forma acestor usi false egiptene a evoluat de la arhitectura fatadelor palatelor intalnite la mormintele mastaba. Cladirile mastaba erau cladirile care marcau mormintele egiptenilor de rang inalt si erau construite din piatra sau caramizi uscate la soare.

Usile false egiptene nu erau numai copii ale unor usi, ci o combinatie de firide, incorporate astfel incat sa poata fi depusa o jertfa, si stele cu inscriptii hieroglifice. Nu de putine ori au fost intalnite pe partile laterale ale mormintelor.

Un mormant putea sa contina doua usi false, una dedicata proprietarului acetuia si cealalta dedicata sotiei lui. In cazul familiilor mai numeroase, fiecare membru avea un mormant separat in care se regaseau astfel de usi.

usi false egiptene

Alaturi de spatiul alocat jertfei, decoratiunile intalnite pe usile false egiptene mai includeau si un blestem pentru cei care indrazneau sa faca vreun rau decedatului si o binecuvantare pentru cei care ii aduceau ofrande.

De asemeneau, purtau si o inscriptie cu numele si titlul celui trecut in nefiinta si, uneori, o sculptura in relief intruchipandu-l pe acesta.

Este cunoscut in istorie faptul ca astfel de usi au fost folosite si in Roma, insa cu scop pur estetic. Multe dintre vilele romane opulente aveau astfel de usi pictate pe un perete opus usii reale, astfel incat incaperea sa para mai mare si sa se ajunga la simetrie. Un exemplu puteti vedea in imaginea de mai jos din vila lui Julius Polybius, din Pompeii.

usile secrete ale egiptenilor

Usile false egiptene se numara printre cele mai frumoase elemente care intrau in componenta mormintelor egiptene si multe dintre ele au trecut proba timpului. Unele dintre ele sunt pastrate in forma lor originala, pe cand altele au fost expuse in cele mai mari muzee ale lumii.

Sursa:

http://www.touregypt.net

Spread the love