Fie ca iti doresti sa adaptezi o usa la o pardoseala noua, fie ca vrei sa inlocuiesti foaia de usa, tocul sau intregul ansamblu usa – toc, sau trebuie sa repari sau sa tai parti ale usii, vei fi nevoit sa scoti usa veche din toc. Modul de functionare a usii va influenta modul in care aceasta poate fi indepartata.

Daca intentionezi sa pastrezi si sa refolosesti orice parte a ansamblului usii, va trebui sa acorzi extrem de multa atentie manevrarii usii, astfel incat sa nu existe niciun fel de deteriorare a componentelor sale. Orice parte indoita sau rupta a tocului, a foii de usa sau a elementelor de feronerie poate provoca defectarea usii.
In general este greu si complicat de lucrat cu usile, asa ca poate nu ar strica sa chemi pe cineva care sa te ajute, in mod deosebit cand vine vorba despre usile de exterior.

Desi majoritatea usilor cu balamale pot fi indepartate aproximativ in acelasi mod, in cazul usilor glisante sau a celor pliabile exista o probabilitate mai mare de a intalni particularitati. Asadar, pentru orice intrebare, indoiala sau nelamurire cu privire la scoaterea acestor usi, adreseaza-te intotdeauna producatorului.
Iar daca ai instructiuni pentru usile vechi, este recomandabil sa le verifici inainte de a incepe.

 

Inainte de a incepe

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa te asiguri ca zona este curata si pregatita de lucru si ca ai unde sa asezi usa dupa ce o vei scoate (eventual o folie de protectie, o prelata sau chiar o patura asezata pe jos, daca nu ai altceva la indemana). De asemenea, exista si varianta folosirii unui instrument de prindere, care sa tina usa fixa intr-un loc dupa ce este scoasa.

Daca scoti o usa de exterior, asigura-te ca ai timp sa termini lucrarea si sa inlocuiesti usa sau sa o inchizi in asa fel incat sa tii cont de aspectele ce tin de siguranta.
Verifica intotdeauna daca usa noua are dimensiunea corecta si daca are toate partile inainte de a scoate o usa veche, astfel incat sa nu ai surprize ulterior.
Pentru a bloca o usa exterioara, atunci cand trebuie sa intarzii cu lucrarea, vei avea nevoie de foi de placaj cu aproximativ 155 mm mai mari decat golul de usa, ce pot fi prinse de toc sau de perete.

 

Cum scoti o usa cu balamale?

Cele mai multe usi din locuinta ta sunt, probabil, prinse in balamale. Balamalele au fie un pin detasabil, care se prinde de punctul de pivotare, fie au un pivot fix. Daca vrei sa schimbi usa dar sa mentii tocul si balamalele pe pozitie, atunci cand balamalele sunt in varianta cu pin, va trebui sa scoti pinul pentru a indeparta foaia de usa.

Daca ai, insa, balamale fixe, acestea vor trebui desurubate.
Ghidul de mai jos iti va arata cum sa scoti foaia de usa si balamalele, mentinand tocul pe pozitie si intact, astfel incat – daca tocul vechi este in stare buna – sa il poti reutiliza si sa inlocuiesti doar foaia de usa.

 

Pasul 1. Sustine usa

Sustine usa de dedesubt, astfel incat greutatea sa sa nu se mai sprijine pe balamale. Acest lucru se poate realiza cu o pana simpla, daca este suficient de rezistenta, sau cu un instrument special, cum ar fi un dispozitiv de ridicare a usilor sau un suport pentru usi. De asemenea, poti folosi ceva asemanator cu o parghie sau cu o ranga pentru a sustine usa.

Pasul 2. Desfa balamalele

Incepe intotdeauna cu balamaua inferioara si mergi catre cele superioare, atunci cand vrei sa scoti o usa itr-un mod cat mai safe. Asigura-te ca usa este sprijinita in timp ce indepartezi balamalele.

Balamalele cu pin

Daca balamaua este tinuta laolalta cu ajutorul unui pin, acesta poate fi eliminat fie pe sus, fie pe jos. Inchide usa si utilizeaza o surubelnita cu varf subtire sau o dalta cu varf plat pentru a ajunge sub capul pinului, astfel incat sa il impingi in sus cu lovituri de ciocan. Tine cont ca majoritatea surubelnitelor nu sunt instrumente pentru lovit, astfel ca le poti deteriora daca nu le folosesti in mod corect! O alta optiune ar fi sa folosesti un cleste lung pentru a prinde capul pinului.

Pentru a indeparta pinul de jos, poti folosi un cui lung sau o surubelnita subtire, lovita cu un ciocan, pentru a impinge pinul in sus. Odata ce pinul este iesit in afara, il vei putea trage de tot in afara. Atentie sa sprijini usa, astfel incat sa nu cada dupa ce indepartezi pinii!

Balamalele fara pin

Daca balamalele usii tale nu au pini detasabili, va trebui sa le desurubezi de pe toc. Cel mai bun mod de a face asta e sa deschizi usa, astfel incat sa fie expuse foile balamalelor si sa slabesti toate suruburile din prima bucata a balamalei. Aceasta va mentine greutatea distribuita in mod egal pe toate suruburile. Apoi intoarce-te si desurubeaza si indeparteaza complet suruburile.

Pasul 3 – Indepartarea usii

Ridica usa cu grija si scoate-o din toc, apoi amplaseaz-o in zona pregatita. Daca este o usa de exterior, va fi probabil greoaie si este posibil sa ai nevoie ca cineva sa te ajute sa o tii. Nu aseza o usa pe perete pentru perioade lungi de timp, mai ales daca intentionezi sa o reutilizezi.

 

Cum indepartezi o usa glisanta?

Cum indepartezi o usa veche?

Usile glisante fie sunt suspendate de sus, fie sunt montate in partea de jos, cu role care le permit sa alunece de-a lungul unei sine. Pentru a scoate o usa glisanta, va trebui sa o poti indeparta de pe sina. Usile glisante individuale pot fi foarte diferite intre ele.

Indicatiile de mai jos se refera la indepartarea unei usi glisante cu un panou fix si un panou glisant, adica in general configuratia tipica a usilor glisante pentru terase si a multor usi glisante de interior. Ele sunt, de obicei, montate pe role care ruleaza pe o sina aflata in partea de jos a usii, si au o sina de ghidare in partea superioara a usii. Daca ai un alt tip de usi glisante, va trebui sa consulti producatorul pentru a le indeparta.

Daca incerci sa scoti o usa de sticla, o idee foarte buna va fi sa pui ceva pe podea, astfel incat sa eviti orice risc, mai ales ca usile din sticla sunt dificil de manevrat si se pot sparge.
Stratul de protectie va impiedica, de asemenea, si deteriorarea podelei.
Usile de terasa pot fi deosebit de grele si probabil ca vei avea nevoie de cineva care sa te ajute.

Pasul 1. Scoate dispozitivele de fixare

Este posibil sa fie necesara indepartarea ramei sau a elementelor ornamentale din jurul usii pentru a putea ajunge la usile glisante, mai ales daca vorbim despre usi de exterior. Usile glisante de interior pot fi, de obicei, indepartate fara sa scoti si ramele ornamentale.
Va trebui sa elimini toate chederele, garniturile, suporturile, etc si sa scoti toate elementele care tin usa pe sina. Daca exista etanseizari centrale intre panoul fix si cel mobil, in general in partea superioara si in cea inferioara a cadrului, acestea trebuie indepartate, de asemenea.

Pasul 2. Indepartarea panoului glisant

Ar trebui sa poti scoate usa mobila, ducand-o la jumatatea sinei, ridicand-o si inclinand-o din sina inferioara. S-ar putea sa fie necesar sa folosesti o parghie pentru a scoate rolele. Uneori exista doua suruburi de reglare in partea inferioara a usii, unul pe fiecare parte. Acestea sunt reglate pentru a cobori usa. Foloseste-te de ele pentru a deplasa rolele mai aproape de partea inferioara a usii, astfel incat sa fie mai usor de scos de pe sine.

Pasul 3. Indepartarea panoului fix

Scoate toate suruburile, suporturile si garniturile ramase, care tin panoul fix pe pozitie. Acesta ar trebui acum sa alunece liber pe sine. Adu-l pana in mijlocului tocului, si procedeaza apoi exact in acelasi mod in care ai procedat si la panoul mobil.

 

Cum indepartezi o usa plianta?

Cum indepartezi o usa veche?

Diferitele tipuri de usi pliante disponibile inseamna ca e posibil sa fii nevoit sa consulti producatorul sau un specialist in constructii pentru a scoate un tip anume de usa.
Informatiile de mai jos se refera la indepartarea unei usi pliante standard de interior, cu doua foi de usa. Usile de exterior sunt mult mai grele si probabil au si o configuratie mai complexa, datorita sigurantei sporite necesare.

Usile pliante de interior sunt de obicei montate pe o parte, pivotii din partea superioara si din partea inferioara a usii fiind mentinuti pe pozitie de suporturi pentru pivoti. Acestia se misca pe o sina amplasata in partea de sus, pe care usa se misca atunci cand este pliata sau deschisa. Usa este tinuta pe sina de un alt pivot.
Usile pliante de exterior, mai grele si cu mecanisme mai complexe, necesita consultarea unui specialist in constructii sau a producatorului, astfel incat sa poata fi scose in conditii de siguranta.

Pasul 1. Detasarea de pe sina

Trebuie sa scoti de pe sina pivotul mobil. Uneori, acest pivot poate fi impins de sus pentru a-l elibera, iar alteori trebuie sa tragi de partea de jos a foii de usa spre tine si sa inclini usa pana cand pivotul iese de pe sina.

Pasul 2. Detasarea pivotilor ramasi

In acest moment ar trebui ca usa sa se sustina pe o singura parte, cu un pivot in partea superioara si unul in partea inferioara a usii. Daca exista un nivel de blocare pe suportul superior, il poti elibera, astfel incat pivotul sa fie liber.
Daca nu ai asa ceva, verifica daca pivotul poate fi impins in jos pentru a-l elibera de pe suport sau inclina usa pana cand pivotul poate fi eliberat. In acest moment ar trebui sa poti ridica usa, astfel incat pivotul inferior sa iasa din suport.

Pasul 3. Scoaterea sinelor si suportilor

Odata ce ai scos foile de usa, vei avea o sina in partea de sus care in general este fixata in cateva suruburi. Scoate suruburile si apoi indeparteaza sina. De asemenea, tot acum va trebui sa desurubezi si suportii de sus si de jos.

Spread the love