Alegerea lemnului pentru usa principala a casei este un proiect placut si incitant pentru cei mai multi dintre noi, insa daca intampini probleme in a decide ce lemn este potrivit pentru tine si pentru casa ta, vei gasi in continuare sfaturile care iti vor face sarcina mai usoara.

1. Usa principala trebuie sa se potriveasca cu stilul de la interior?

Specialistii recomanda sa eviti sa incerci sa asortezi lemnul de esenta tare al usii de la intrare cu designul interior al holului sau cu usile interioare sau chiar cu ferestrele si garajul casei tale.
Daca este gandita cu atentie, usa din fata poate avea propriul sau caracter independent. Insa este fundamental sa te gandesti sa asortezi usa cu caramida sau cu placarea exterioara a casei, ca si cu stilul acesteia.

2. Usa exterioara si placarea casei

Placarea exterioara a casei restrange decizia legata de alegerea usii, insa chiar si asa alegerea usii de exterior nu este o decizie simpla.
Fii atent la modul in care se comporta in timp lemnul folosit pentru usa si cel folosit pentru placare si modul in care se uzeaza, pentru ca unele tipuri de lemn merg catre nuante de argintiu cand timpul si intemperiile isi fac simtita prezenta si astfel e posibil sa nu se mai asorteze cu restul placarii casei. Fii atent, de asemenea, la costuri si la esenta lemnului.
Daca nu ai nicio intentie sa asortezi nuanta usii cu nuanta lemnului casei, probabil ca nu te va interesa nici ca usa devine argintie in timp, iar casa ramane intr-o nuanta de stejar auriu, de pilda, sau wenge. Pana la urma, este un mod foarte popular de a oferi contrast si de a atrage atentia asupra intrarii in casa.

3. La ce aspecte legate de intretinere trebuie sa te gandesti?

Problema durabilitatii usii principale de acces in casa este la fel de cruciala ca si cea a placarii. De exemplu, in cazul nucului negru american, specialistii recomanda sa montezi o streasina deasupra sa, pentru ca o caracteristica neplacuta a acestui lemn este ca se poate pata in negru daca nu este intretinut corespunzator. Si, de ce sa nu recunoastem, nu toti vom tine pasul cu intretinerea usilor atat cat ne-am dori.
O alta ingrijorare este cea legata de intemperiile extreme. Daca ai o usa orientata spre mare, spre sud sau una predispusa la mult soare si ploaie, e bine sa stii ca exista tipuri de lemn de esenta tare care sunt mai potrivite pentru aceste conditii extreme. Stejarul european si Iroko, de pilda, se comporta foarte bine si pot rezista conditiilor meteo dure.

4. Cum poate completa usa de la intrare stilul casei?

Stilul casei si culoarea caramizii sau a tencuielii pot influenta intr-o mare masura alegerea lemnului. Cu cat caramida este mai rosie, cu atat e mai putin probabil sa mearga cu o nuanta Iroko, de exemplu, care este si ea destul de rosiatica.
Tencuiala alba sau crem se preteaza la aproape orice culoare de lemn, dar, pe de alta parte, daca ferestrele au o culoare diferita, cum ar fi gri sau verde, ar trebui sa tii cont si de acest lucru atunci cand alegi lemnul pentru usa.

O combinatie de culoare foarte populara in acest moment este tencuiala alba cu ferestre gri inchis si o usa din stejar european. Acestea sunt trei culori care functioneaza bine impreuna si creeaza un efect elegant. Incearca sa te edifici personal, solicitand mostre si incercandu-le fizic langa caramida.
O alta perspectiva din care este indicat sa privesti alegerea lemnului potrivit este sa te gandesti la impactul sau asupra designului si sa optezi pentru ceva mai diferit, cum ar fi stejarul afumat. Daca nu vrei neaparat sa faci o declaratie de stil, vei putea alege o astfel de nuanta doar pentru a fi unic!

Desi este un produs atat de natural, lemnul este foarte versatil si ai fi surprins de capacitatea sa de a se combina cu diverse culori, texturi si finisaje.
Primul lemn care ti se pare potrivit va fi fara doar si poate o alegere buna, insa trebuie sa te asiguri ca este in limitele bugetului tau si ca functioneaza in conformitate cu recomandarile de mai sus!
Alegerea lemnului potrivit poate fi o provocare, dar cu siguranta rezultatul final merita.

Sursa: https://www.urbanfront.com/front-door-ideas/choosing-wood-for-your-front-door/

Spread the love