Ce este o usa de exterior?

Usile de exterior sunt usi care dau catre spatiile din exteriorul casei. Includem aici si zonele expuse accesului neautorizat, sau zonelor expuse conditiilor meteo dificile, asa cum sunt garajele sau terasele.
Usile de exterior trebuie sa fie mai groase, mai puternice si mai durabile decat usile de interior. De asemenea, ele trebuie sa fie rezistente la intemperii si izolate, astfel incat sa fie protejate si ele si, la randul lor, sa poata proteja si casa.

Usile de exterior pot fi folosite pentru a proiecta o impresie pozitiva despre casa, mai ales daca vorbim despre usa de la intrare, pentru ca in general acesta este unul dintre primele lucruri pe care oamenii le remarca atunci cand se apropie de casa ta.
O usa de intrare deteriorata sau neingrijita ar putea avea un impact negativ asupra modului in care oamenii iti percep casa. In plus, usile de exterior pot influenta chiar si valoarea per ansamblu a unei proprietati.

Datorita importantei extrem de mari, daca exista probleme serioase legate de starea usii tale de exterior, atunci aceasta va trebui sa fie inlocuita cat mai repede cu putinta. Usile de exterior sunt expuse intemperiilor si adesea trebuie sa se confrunte cu o utilizare intensa, ceea ce le face deosebit de sensibile. De asemenea, acest lucru inseamna ca vor fi mult mai scumpe decat majoritatea usilor de interior si este posibil sa aiba nevoie de intretinere cu mai multa regularitate.
Daca o usa de exterior sufera de expunere severa, ar trebui sa ii oferi protectia suplimentara a unei verande sau cel putin a unei copertine.

Tipuri de usi de exterior

Denumirile usilor de exterior sunt legate in general de locul in care sunt amplasate, sau de stilul lor. Pentru ca in general sunt primele expuse diferitelor conditii meteo, ele trebuie sa aiba alte proprietati fata de usile de interior, ceea ce bineinteles influenteaza modul in care sunt facute si materialele din care sunt concepute.

Usile principale de intrare

Usa principala de la intrarea in casa este “usa din fata”, insa foarte multe case au si o intrare secundara. In general numim aceasta usa “usa din spate”, mai ales daca este amplasata chiar in spatele cladirii. Uneori aceasta usa secundara este amplasata pe laterala casei si atunci se numeste “usa laterala”.

Usa din fata

Usa din fata, sau usa principala a casei tale poate avea o influenta foarte mare asupra modului in care este perceputa cladirea, pentru ca in general este primul lucru pe care un vizitator il va vedea. Tocmai de aceea, usile principale de intrare sunt disponibile in extrem de multe stiluri si modele si vin cu diferite finisaje si o gama variata de culori.

Usa din spate

Intrarea din spate sau usa din spate este numele pe care il dam in general intrarii secundare in casa. Aceasta usa nu este la fel de vizibila ca usa din fata, dar poate fi un punct foarte important al casei in ceea ce priveste impactul vizual, securitatea si izolatia.

Usile frantuzesti de exterior

Usile frantuzesti de exterior sunt in general usi duble, cu balamale, care dau catre exterior. Foile de usa sunt in general vitrate, desi exista si usi compacte dintr-o bucata. In general aceste usi sunt facute complet din geam si adesea au bare care formeaza un model de grilaj pe partea din fata a usii.

Usile de terasa

Asemeni usilor frantuzesti, usile de terasa sunt vitrate, ceea ce le face excelente in asigurarea luminozitatii in interior, atragand o cantitate foarte mare de lumina de afara. In general usile de terasa se diferentiaza de usile frantuzesti prin modul in care functioneaza: usile de terasa sunt fie usi glisante, fie usi pliante moderne. De cele mai multe ori ele au fie doua, fie mai multe foi de usa, si pot fi folosite si pentru intrari foarte largi.

Alte usi de exterior

Intr-o gospodarie exista si alte usi care trebuie sa faca parte din categoria usilor de exterior, sau cel putin sa aiba cateva proprietati mai avansate in comparatie cu usile standard de interior, desi acest lucru e posibil sa nu fie evident la prima vedere.
Usile care dau catre zone sensibile si vulnerabile in ceea ce priveste pierderile de caldura sau securitatea ar trebui sa fie usi de exterior, desi nu necesita neaparat aceleasi proprietati ca usile care trebuie sa faca fata in mod direct intemperiilor.
Vei avea nevoie de usi din categoria usilor de exterior pentru o sera, o constructie anexa, o pivnita sau un garaj. De asemenea, terasa va avea nevoie de o usa de exterior care sa o lege de casa.

Cand sa inlocuiesti usa de exterior

• Partile din lemn ale usilor sau ramele pot putrezi sau se pot deteriora, mai ales daca nu sunt finisate in mod adecvat si daca nu sunt intretinute cu regularitate. Lemnul putrezit este dificil de reparat si e posibil sa ai nevoie sa inlocuiesti anumite parti ale usii. Daca exista parti ale usii de exterior care nu sunt deloc finisate, atunci orice deteriorare va fi accelerata si probabil ca va fi necesar sa faci inlocuiri intr-o perioada foarte scurta de timp.

• De asemenea, trebuie sa fii constient de faptul ca unele medii anume fac ca deteriorarea sa se instaleze mai rapid. Un astfel de exemplu sunt casele de pe plaja, in cazul carora aerul sarat si umed accelereaza deteriorarea lemnului si unde usile sunt complet expuse fenomenelor naturii. Uneori in aceste cazuri va fi nevoie de protectie suplimentara, pe care o poti asigura printr-o veranda sau prin instalarea unei copertine.

• Uzura poate face articulatiile unei usi sa se slabeasca. Uneori este imposibil sa inlocuiesti doar aceste parti, caz in care va fi necesar sa inlocuiesti intregul ansamblu al usii. Garniturile din jurul usii se pot si ele uza in timp, ceea ce poate avea un efect foarte serios asupra proprietatilor de izolare ale usii. Uneori doar garniturile pot fi inlocuite, iar alteori poate fi mai economic sa inlocuiesti usa cu totul.

• De asemenea, e foarte normal sa iti doresti sa inlocuiesti o usa doar pentru ca este veche. Gusturile se schimba si pe de alta parte, o usa noua poate conferi casei tale un aspect complet nou. Cu o varietate uriasa de tipuri si stiluri de usi disponibile, ar trebui sa poti gasi o usa care sa arate perfect pentru tine. Tehnologia evolueaza si ea, iar usile moderne au proprietati imbunatatite si functii pe care usile vechi nu le aveau, printre acestea numarandu-se si un plus de siguranta si proprietati de izolare.

Daca vrei sa inlocuiesti o usa de exterior, nu vei avea nevoie de autorizatie speciala, insa ar fi bine sa te asiguri ca usa cea noua respecta toate rigorile in materie de pierderi de caldura, ventilatie, siguranta, acces si protectie impotriva incendiilor.

Spread the love