In spatele fiecare usi este o poveste! Fie ca este vorba despre intrarea in casa, fie despre intrarea intr-o companie sau despre intrarea intr-un depozit, fiecare intrare are un scop. Unele dintre acestea poate ca sunt putin cam prea inalte… dar pana la urma, viata-i scurta, asa ca daca vrei o usa de 6 metri la casa ta… cine poate spune nu?! Si pana la urma sunt altii care au incercat cu mult mai mult decat atat! Iata in cele ce urmeaza 5 dintre cele mai inalte usi din lume si unde le poti gasi.

5. Usi rezidentiale in Belgia

In Belgia, usile rezidentiale din imagine sunt considerate cele mai mari usi din sticla pe pivot. Ele masoara 6 metri in inaltime si cate 3 metri in latime, fiecare. Sunt doua usi, iar greutatea lor este de aproximativ 2000 de kilograme, insa cu toate acestea ele pot fi deschise fara niciun fel de efort cu un singur deget.

4. Usile din sticla Volkwagen Autostadt

In Germania, Volkswagen Autostadt sustine ca usile lor gigantice din sticla, operate electric (fiecare cantarind aproximativ cat 32 de automobile VW Polo) sunt cele mai mari usi rotative din lume. Inaltimea lor este de aproximativ 20 de metri.

3. Cea mai mare poarta din lume – Emiratele Arabe Unite

Cea mai inalta poarta din lume are o inaltime de aproximativ 25 de metri si este dedicata presedintelui EAU, Seicul Khalifa. Usa, tinuta laolalta de otel, are o forma de arc si este realizata din lemn de tec, importat din India si care poate rezista fara probleme la temperaturile si umiditatea din Emiratele Arabe Unite.

2. Usile operabile US Bank Stadium

Un alt set de usi despre care se crede ca ar fi printre cele mai mari usi operabile din lume se gasesc in Minnesota, la Stadionul US Bank al celor de la Vikings. Usile au fost proiectate de compania HKS si au o inaltime cuprinsa intre 23 si 29 de metri si o latime de aproximativ 17 metri. Prima usa care a ajuns la stadion avea o greutate de 25 de tone. Designul si functionalitatea lor au fost considerate drept o adevarata performanta in materie de inginerie in domeniul constructiilor comerciale.

1.Hangarele NASA VAB

Recordul absolut vine de la NASA, ca de fiecare data, numai ca de data aceasta este vorba despre usi. Exista patru intrari in hangarele localizate in cladirea VAB (Vehicle
Assembly Building), care sunt patru dintre cele mai mari usi din lume. Fiecare usa are 138 de metri inaltime, are 7 panouri verticale si 4 panouri orizontale, si dureaza 45 de minute pana se deschide sau se inchide complet. Probabil ca acesta este motivul pentru care se spune ca rabdarea e o virtute! Pentru a ridica de la sol componentele Sistemului de Transport Spatial, VAB a gazduit 5 macarale speciale, printre care doua capabile sa ridice 325 de tone si 136 de alte dispozitive pentru ridicare.

Spread the love