Inlocuirea usii de intrare este una dintre cele mai rapide modalitati de a imbunatati aspectul exterior al casei tale. Ceea ce nu inseamna, insa, ca este usor sau ieftin. Pretul modelelor variaza de la usi accesibile pana la usi de cea mai buna calitate, care sunt mult mai scumpe, insa exista o varianta pentru orice buget (inclusiv instalarea). Iata mai jos alte cateva aspecte pe care ar trebui sa le stii inainte de a te apuca de un proiect de inlocuire a usii de la intrare.

Foaie de usa versus usa gata pregatita si cu toc

Daca tocul usii pe care vrei sa o inlocuiesti este in stare buna si nu vrei sa schimbi dimensiunea golului de usa, poti schimba pur si simplu foaia de usa. Daca totul in jurul usii este uzat, poti cumpara o usa gata montata in toc, care contine si feroneria, practic un ansamblu all-in-one care vine gata de instalare.
Desi este mai ieftin sa cumperi o foaie de usa, aceste usi simple sunt disponibile in mult mai putine optiuni de stil si dimensiuni, in comparatie cu combinatia mai comuna toc-usa. In plus, daca vrei sa inlocuiesti o usa veche, sunt sanse mari ca si tocul acesteia sa fie destul de defect sau de uzat.

Materialele

Lemnul arata foarte bine si il poti gasi in magazine de profil in multe stiluri. In plus il poti vopsi sau lacui practic in orice culoare. Retine: daca usa ta de la intrare nu este protejata de intemperii printr-o streasina sau daca nu ai cumva deasupra usii un balcon sau o consola, nu instala o usa de lemn fara protectie, pentru ca lumina soarelui si umezeala vor avea un efect rapid asupra usii si o vor deteriora mai repede decat te-ai astepta.

Usile din otel au tocuri fie din lemn, fie din otel, cu un nucleu de izolatie din spuma, toate invelite in otel galvanizat de grosime mare. Majoritatea usilor din otel sunt acoperite cu un model cu aspect fals din lemn. Unele variante de usi cu preturi mai mari au un furnir din lemn adevarat, laminat pe otel. De asemenea, poti comanda usi din otel acoperite cu un film neted care poate fi vopsit. Desi otelul necesita mai putina intretinere decat lemnul, este un material care poate rugini si se poate indoi.
Usile din fibra de sticla sunt de obicei cadre din lemn umplute cu izolatie din spuma si imbracate cu fibra de sticla. Spre deosebire de otel, acestea nu ruginesc, nu se zgarie si nu se indoaie. Insa, ca si in cazul otelului, e greu pentru producatori sa faca acest gen de usa sa semene cu lemnul.

Usile din aluminiu sunt de obicei cele mai ieftine si nu necesita aproape deloc intretinere – multe vin cu garantii de 20 pana la 30 de ani. Insa cele mai multe modele se zgarie usor, ceea ce le face adesea o optiune mai buna pentru o usa laterala sau pentru intrarea din spate, ambele fiind mai putin folosite decat usa principala de intrare in casa.

Stilul

Numarul de optiuni de usi poate fi coplesitor. Pentru a le limita, stabileste dimensiunea golului de usa pe care il ai in acest moment sau pe care intentionezi sa il construiesti. In acest fel vei reduce rapid optiunile. De asemenea, fii atent la stilul casei tale. Daca ai un mester in care ai incredere, acesta te-ar putea ajuta sa faci un mic research cu privire la stilurile de usi tipice arhitecturii casei tale.

Eficienta energetica

Majoritatea usilor noi bine facute vor minimiza pierderile de energie, insa cele din lemn si cele din fibra de sticla asigura, in general, o izolare mai buna decat modelele din metal. Daca ai in vedere o usa metalica, asigura-te ca orice varianta ai alege are o bariera termica – un strat de izolatie sau spuma sub stratul metalic.

Factorii care duc la cea mai mare risipa de energie in cazul usilor sunt spatiile goale si panourile de sticla. Cauta intotdeauna modele certificate Energy Star si inlocuieste garniturile in functie de necesitati.

Calitatea si durabilitatea

Cand mergi sa alegi o varianta de usa, cere mostre pentru a vedea cum arata diferite materiale si pentru a incerca diferite vopseluri si lacuri.
Pentru usile din otel si fibra de sticla, asigura-te ca stratul acoperitor cu aspect de lemn acopera toate partile verticale si orizontale ale usii.

Compara, de asemenea, garantiile: e normal sa presupui ca o garantie pe o perioada mai indelungata este un semn pentru o usa mai durabila.
Pentru ca cele mai multe defectiuni ale usii apar mai intai la toc, incearca sa gasesti o usa cu o garantie pe termen lung pentru toc.

Siguranta

Usile ar trebui sa se potriveasca perfect in toc, cu un spatiu cat mai mic pe ambele parti, si evident, toate usile de interior ar trebui sa aiba incuietori bune. Cele mai puternice usi sunt cele din otel rezistent, montate in toc de otel si prevazute cu o incuietoare ce ofera o siguranta superioara.
Daca iti doresti un stil de usa cu panouri vitrate, asigura-te ca acestea nu pot fi sparte de un raufacator care sa ajunga astfel la yala. De asemenea, poti adauga ca nivel superior de siguranta o incuietoare actionata cu cheia, din interiorul casei. Retine, totusi, ca usile greu de deblocat pot reprezenta un risc in plus in cazul unui incendiu.

Poti instala usa singur?

E posibil sa instalezi singur usa de la intrare, insa aceasta misiune va fi mai dificila decat te-ai astepta, mai ales in casele mai vechi, care se mai lasa in timp… De asemenea, instalarea unei usi cu toc implica de obicei si lucrari de tamplarie si inlocuirea ornamentelor exterioare si interioare. Majoritatea firmelor care vand usi percep si o taxa considerabila pentru montaj, asa ca daca poti face singur aceasta parte, cu siguranta vei putea economisi destul. Nu uita, insa, ca un proiect de bricolaj merita doar daca il faci corect. In caz contrar, nu vei face decat sa inrautatesti lucrurile.

Sursa: https://www.washingtonpost.com/home/2022/10/18/replace-your-front-door/

Spread the love