Daca vrei sa investesti intr-o usa, sau mai multe, pentru casa, atunci probabil ca vei dori sa stii care sunt trendurile pentru acest an in ceea ce priveste usile, atat ca elemente de design cat si din punct de vedere tehnologic. Desi nu avem puteri de clarvazatori, putem identifica, fie si in linii mari, care vor fi cateva dintre trendurile anului acesta, observand pur si simplu directia curenta in designul de interior si exterior.

Tendintele in materie de usi de interior

Desi usile de exterior sunt cele care au cel mai mare impact asupra modului in care o proprietate – fie ca vorbim despre o casa sau despre un apartament – sunt vazute si percepute de catre cei de afara, usile de la interior sunt cele pentru care vom avea nevoie de cele mai mult timp de studiu, analiza si de asemenea si cele pentru care vom fi tentati sa cheltuim sume mai mari. De aceea, ne vom ocupa in primul rand de tendintele in materie de usi de interior.
Ideile din design pot fluctua de la an la an, insa exista cateva lucruri care raman in principiu neschimbate, iar acestea tin in primul rand de functionalitate. Indiferent care va fi stilul estetic pentru care vom opta pana la urma, important este sa alegem materiale de calitate si un stil unitar.
Anul acesta vorbim despre culori indraznete si luminoase, care atrag atentia ele insele dar care, in acelasi timp, completeaza designul unei camere. Si in 2018 acesta va ramane un trend extrem de important, punand pe un loc secund usile cu tonuri pastel sau clasicele usi albe sau lemn natur.
2018 va fi, de asemenea, si anul usilor de interior vitrate. Acest stil de usa reprezinta un mod natural si eficient din punct de vedere al costurilor de a difuza lumina in interiorul unei case si de a crea impresia unui spatiu mai larg. Desigur, acestea pot fi folosite doar in anumite zone ale casei, baile si dormitoarele – unde in general avem nevoie de mai multa intimitate – fiind in principiu incompatibile cu usile vitrate.

Daca insa vei dori sa difuzezi lumina in bucatarie, holuri, living room, dining si sa contribui astfel la crearea unui spatiu mai larg, atunci o usa de interior vitrata este un mod excelent de a face asta.
Iluzia spatiului se poate crea, de asemenea, si prin legarea spatiilor adiacente nu prin usi traditionale, ci prin arcade mari, deschise, in care sa instalezi sisteme de usi pliante. Atunci cand nu sunt folosite, usile pliante pot fi stranse pentru a crea un spatiu deschis.
Desi inseamna o investitie mai mare, usile de interior din stejar sunt cele mai rezistente si in mod cert investitia se va amortiza pe termen lung, usile din stejar contribuind in mod cert la valoarea proprietatii.
Cei care doresc sa se conformeze trendului eco – ce pune accent pe materiale recuperate si reciclate in ceea ce priveste decoratiunile de interior – ar trebui sa se asteptam ca usile sa capete o estetica mai apropiata de rustic, cu atat mai mult cu cat la interior usile nu au nevoie sa aiba si functii de izolare si de securitate.

Trenduri pentru usile de exterior

Usile de exterior par sa treaca in ultimii ani printr-un soi de schisma stilistica. Astfel, se face o departajare din ce in ce mai clara intre un stil de usi de exterior tot mai opulente si mai ornate si un altul care devine tot mai casual si mai putin pretentios. Desigur ca majoritatea dintre noi ne dorim ca usa de exterior pe care o alegem sa se potriveasca stilului casei si decorului acesteia.
Usile olandeze revin in mare masura in tendinte, ca parte a stilului mai casual despre care vorbeam.
Un alt lucru pe care il putem spune cu certitudine este ca negrul revine si el in moda usilor de exterior, desi la drept vorbind, este un trend care nu a disparut niciodata si foarte multi proprietari de case au ales sa mearga in continuare pe acest stil.

Daca nu ai inca destul curaj sa alegi o usa neagra in totalitate, iar modelul de inspiratie britanic 10 Downing Street e departe de gusturile tale, e posibil sa optezi si pentru accesorii sau simple accente de negru in jurul usii. Astfel, ai putea alege manere negre, o cutie de scrisori neagra sau dispozitivul cu care bati la usa pe nuante de negru, ideal mai ales la o usa deshisa la culoare.
Un alt trend pentru usile de intrare in casa este dimensiunea generoasa. Din ce in ce mai multi proprietari de case opteaza pentru usi late si mai inalte decat cele obisnuite, mai ales acolo unde tavanul pemite. E mai simplu sa optezi pentru astfel de usi atunci cand construiesti o casa noua si aloci din start spatii mai generoase pentru usa de la intrare. Daca vrei doar o renovare a casei sau sa schimbi usile existente cu unele mai moderne si de dimensiuni mai mari, e posibil sa fie nevoie si de ceva modificari, acolo unde structura de rezistenta permite.
Un alt trend popular pentru usile de la intrare in casa este asortarea usii de la casa cu usa unui garaj adiacent, folosind aceleasi materiale si design, sau macar aceeasi culoare. Daca usa de la intrare se se afla aproape de usa garajului, sau pe aceeasi fatada a cladirii, acest trend contribuie la crearea unui look unitar pe intreaga fatada a casei.
In aceeasi idee a obtinerii unei cladiri cu aspect unitar, vei dori in mod cert sa alegi o usa care sa se potriveasca restului casei. Ca atare, usile de exterior potrivite unei case din caramida vor fi diferite din punct de vedere coloristic de usile casutelor complet albe, de pilda. De asemenea, pentru case mai impozante sau in stil victorian vei dori sa alegi o usa care sa se potriveasca stilului.

Usile de terasa

Usile de terasa sau de la curtea interioara, daca aveti un astfel de casa, contribuie la crearea unei legaturi intre gradina si casa. Dincolo de ocean, unde cultul pentru terase si gradini verzi este din ce in ce mai important, usile mari sunt mereu in tendinte. Astfel, absolut ideal pentru trecerea dintre casa si gradina este sa optezi pentru usi de terasa glisante, uriase. Vorbim practic despre pereti mobili, din sticla, uneori de dimensiunea unui perete intreg, atat in inaltime cat si in latime, care ofera o luminozitate excelenta si panorama asupra zonei inconjuratoare. Tocurile pentru aceste usi devin din ce in ce mai subtiri, fiind inlocuite cu volume mari de sticla.

Pentru ca geamurile devin si ele tot mai performante de la an la an, e posibil acum sa recurgi la astfel de pereti mobili din sticla, fara sa compromiti din eficienta energetica a unei case. Costurile nu mai sunt nici ele o problema, iar daca in urma cu cativa ani vedeam acest tip de pereti de sticla doar pe proprietatile persoanelor bogate si faimoase, astazi din ce in ce mai multi romani care decid sa se mute la curte, in zone rezidentiale, opteaza pentru suprafete vitrate mari.
Foarte multi proprietari de case au trecut recent la un stil de design care foloseste exteriorul casei ca pe o extensie a interiorului. Astfel, casele la curte sunt acum prevazute cu zone de dining in afara casei, mai ales pentru sezonul de primavara-vara-toamna, cand temperaturile permit sa ne bucuram de aer curat. In afara de zone de dining, asistam la revenirea bucatariilor de vara, insa nu pe genul clasic, ci pe genul modern, cu cuptoare de pizza, vetre si gratare amplasate langa casa.
Linia dintre casa si gradina incepe, ca atare, sa fie tot mai slab demarcata si e cu atat mai posibil ca aceasta senzatie sa fie ajutata prin usi pliante si crearea astfel a unui spatiu deschis, extrem de util si apreciat mai ales vara.

Accesorii pentru usi in 2018

La fel ca si in cazul vestimentatiei, si la usi putem spune ca setul potrivit de elemente de feronerie pentru usi, pot face o usa banala sa arate absolut surprinzator. Optiunile legate de feronierie si de accesorii pentru usi sunt din ce in ce mai multe si nu exista foarte multe variante de accesorii pe care un client sa si le doreasca si sa nu le poata gasi, datorita avantului foarte mare al tehnologiei. Prin intermediul internetului, beneficiarii pot intra in orice moment in contact cu producatori, isi pot alege echipamente, si le pot comanda, iar producatorii sau importatorii pot crea sau pot aduce aproape orice varianta de accesoriu de care are nevoie un client.

Ca si consecinta, de pilda covoarele de usa personalizate cu numele proprietarilor sau cu diverse mesaje, sau cu logo-uri si imagini customizate, sunt acum extrem de accesibile si tind sa devina un trend in ceea ce priveste accesoriile pentru usi. Acelasi lucru este valabil si pentru cutiile postale personalizate, pe care le puteti comanda cu numele familiei si cu numarul casei.
Cand vine vorba despre materiale pentru usi moderne de exterior, cromul cedeaza locul alternativelor mai calde precum nichelul si bronzul lustruit. Nichelul este in mod special un material extrem de atractiv si este mai potrivit pentru casele traditionale, oferind o mare flexibilitate.
Pentru o proprietate mai veche aveti, de asemenea, si varianta fierului forjat sau alamei, care ofera o mai mare autenticitate.

Daca anul anterior am vazut o trecere dinspre designul de interior cu texturi grele si straturi, catre un stil mai auster si mai simplu, fara insa a fi rece si oficial, in 2018 remarcam aceleasi ecouri si in stilul usilor. Daca nu esti, insa, sigur de cum ar trebui sa procedezi in alegerea usilor, atunci e bine sa mergi pe moderatie. Tine cont, de asemenea, de faptul ca usile cele mai extravagante risca sa iasa foarte repede din moda, ceea ce nu le face investitii de durata.
Atunci cand alegi usi pentru acasa, contextul in care le vei incadra si stilul per ansamblu ar trebui sa fie principalul argument de care sa tii cont. Asta va fi la fel de valabil in 2018 ca in orice alt an!

Spread the love