Nimic nu este mai important decat siguranta ta si a familiei tale. Focul distruge case, vieti si bunuri, iar un incendiu izbucnit in locuinta ta poate fi una dintre cele mai mari tragedii pe care o poti trai.
Detectoarele de fum sau alarmele impotriva fumului sunt acum absolut obligatorii in casa, atat in scopuri ce tin de siguranta personala, cat si in scopurile incheierii unei polite de asigurare. Insa exista si alte masuri de protectie pe care le poti lua si care pot salva cu adevarat o viata.

Usile antifoc – un mod eficient de a te proteja de incendii

Usile rezistente la foc contribuie la incetinirea intinderii unui incendiu si a fumului in cadrul unei cladiri, ceea ce iti va oferi timp valoros in care serviciile de urgenta sa ajunga la tine si sa te scoata in siguranta. De asemenea, usile antifoc iti pot oferi timp suplimentar pentru a incerca sa gasesti o iesire alternativa. In plus, usile antifoc au marele avantaj de a limita daunele care pot fi aduse casei in urma unui incendiu.

Cu alte cuvinte, usile rezistente la foc salveaza vieti si iti dau linistea de care ai nevoie cand vine vorba despre siguranta celor dragi.

Orice stil de usa poate fi rezistent la foc?

Multi ani, usile antifoc aveau mai degraba implicatii negative asupra esteticii unui interior, fie ca era vorba despre o casa, o cladire de birouri sau un spatiu comercial. Acum, insa, nu mai este necesar sa faci alegerea intre estetica si utilitate sau, mai bine spus, alegerea intre o usa frumoasa, dar care nu iti ofera protectie la foc si o usa cu aspect inestetic, dar care iti mentine familia si casa in siguranta.

Acum exista companii producatoare de usi care iti ofera ambele obiective in acelasi produs! In plus, pana si usile vitrate pot fi acum comandate in varianta antifoc, nu trebuie decat sa gasesti producatorul ideal care sa reuseasca sa imbine in cel mai fericit mod designul cu utilitatea si cu siguranta. Iar asta inseamna ca nu vei mai fi niciodata nevoit sa faci un compromis, alegand siguranta in locul esteticii sau invers.

Care este diferenta dintre usile standard si usile antifoc?

Diferenta cu adevarat importanta dintre usile standard si cele rezistente la foc nu tine de aspect, ci de functionalitatea lor. Usile antifoc sunt gandite si proiectate cu maxima rigurozitate, avand un nucleu solid si fiind realizate din materiale care ard greu. Pe margini, acestea sunt traversate de lamele intumescente, beneficiind de asemenea de o montare foarte etansa. Cele mai rezistente usi antifoc sunt cele cu specificatia FD30, ceea ce inseamna ca pot rezista la flacari si pot preveni raspandirea fumului cu 30 de minute in plus fata de usile standard.

Cand sunt necesare usile antifoc?

Exista spatii in care usile rezistente la foc nu sunt numai necesare, ci si obligatorii prin lege. Astfel de spatii sunt cladirile comerciale, institutiile publice sau spitalele. In alte tari, scolile si in general unitatile de invatamant sunt si ele protejate in mod legal cu astfel de usi, insa nu este cazul si in Romania.

Cand vine insa vorba de necesitate, orice proprietar de spatiu, fie el de uz public sau personal, poate opta pentru montarea de usi rezistente la foc, cu atat mai mult atunci cand vorbim despre cladiri aglomerate, cu multe etaje si un numar mare de apartamente.

Usile antifoc de interior – un plus de siguranta

Pentru siguranta personala, este recomandabil sa folosesti usi rezistente la foc si la interior, mai ales pentru camere in care probabilitatea izbucnirii unui foc este mai mare. Astfel de camere pot fi bucatariile, camerele in care exista seminee si, de asemenea, dormitoarele unde izbucnesc focuri de la obiecte de iluminat sau de la lumanari in timp ce proprietarii dorm.

Ce trebuie sa stii despre montarea usilor antifoc?

Usile rezistente la foc pot fi cruciale atunci cand vine vorba despre salvarea vietii tale, dar numai atunci cand sunt montate corect. Usile rezistente la foc instalate incorect pot oferi numai 5-10 minute de rezistenta. De aceea, este absolut esential sa fie urmate toate instructiunile legate de montaj si, odata montate usile, sa le mentii inchise tot timpul.

Nu este de mirare ca usile rezistente la foc devin o investitie din ce in ce mai populara pentru proprietarii de case. E posibil sa fie ceva mai scumpe decat usile traditionale, dar beneficiile aditionale cu care vin la pachet fac in mod cert ca aceasta investitie sa merite toti banii, chiar daca toti speram sa nu fie niciodata nevoie sa isi dovedeasca utilitatea.

Spread the love