Usile de exterior trebuie sa aiba o serie intreaga de caracteristici si proprietati pentru ca ele sa fie eficiente. Caracteristicile pe care iti doresti sa le aiba usile tale vor depinde de locul in care vei folosi aceste usi, precum si de preferintele personale.

Vitrarea

Usile vitrate sunt o alegere populara pentru exterior pentru ca pot aduce in interiorul casei o cantitate mare de lumina si iti permit, in plus, o mai buna vizibilitate a spatiului exterior. In plus, ele au si o valoare decorativa foarte speciala.
Sticla folosita pentru usile de exterior trebuie sa intruneasca anumite standarde pentru a putea fi sigur ca este potrivita scopurilor in care este folosita.
Poti alege usi pliante din sticla adaugand astfel un factor wow incredibil casei tale si reusind in acelasi timp sa aduci exteriorul inauntrul casei tale, mai ales cand usile vor fi larg deschise. Daca prefer, insa, un stil clasic, poti opta pentru usi frantuzesti vitrate.

Luminile laterale si luminatoarele

Solutiile prin care poti adauga suprafete vitrate in ansamblul usii tale de intrare nu se rezuma doar la panourile vitrate incorporate in foaia de usa efectiva, ci se extend si la panouri aditionale, cu geamuri, care sunt incadrate in tocuri mai mari. Acestea se numesc lumini laterale atunci cand sunt situate pe lateralele foii de usa, sau luminatoare daca sunt situate deasupra foii de usa.
Poti alege pentru usa ta de exterior fie ansambluri complete care cuprind foaia de usa si luminile laterale in aceeasi rama, fie panouri separate cu lumini laterale.

Ventilatoarele pentru aer

Ventilatoarele de aer pot fi adaugate usilor de exterior, pentru ca o buna ventilatie previne condensul si permite aerului proaspat sa intre in casa ta. Ventilatoarele care sunt adaugate usilor de exterior sunt in general ajustabile, ceea ce inseamna ca pot fi inchise si deschise pentru a impiedica formarea de curenti nedoriti.

Usile pentru animale de casa

Numite uneori clapete pentru caini sau pentru pisici, aceste usite mici sunt in general integrate in partea de jos a unei usi de intrare. Animalul tau de companie va putea astfel intra si iesi din casa, pe usa destinata lui, fara ca usa de la intrare sa fie deschisa.

Pragurile coborate

Unele usi de interior pot fi produse cu praguri mai coborate decat altele, ceea ce va afecta de asemenea si pasul peste pragul usii. Pragul este important pentru ca el contribuie la formarea unei garnituri etanse in partea de jos a usii atunci cand este inchisa, pentru a preveni scurgerile sau curentii.
Tipul de pardoseala pe care il ai va influenta, de asemenea, si pragurile pe care le instalezi. Pragurile mai joase ofera acces foarte usor pentru scaune cu rotile sau pentru carucioarele pentru copii, pentru ca reduc diferenta de nivel peste care trebuie sa treaca un astfel de mijloc de deplasare, etansand in acelasi timp foarte bine partea inferioara a usii.

Feroneria adecvata pentru usile de exterior

Exista o gama intreaga de produse de feronerie pe care le poti adauga unei usi de exterior. Unele dintre usi vin la pachet cu elementele de feronerie, in timp ce altele sunt foi simple de usa, pe care urmeaza sa iti montezi elementele de feronerie pe care le vei alege.

Manerele pentru usi

Manerele pentru usile de exterior au adesea o incuietoare incorporata, care ar trebui sa fie suficient de sigura incat sa mentina usa inchisa atunci cand este incuiata.
Manerele sunt folosite, in general, pentru a actiona o limba ce tine foaia de usa fixa in toc, atunci cand aceasta este inchisa. Un maner slab si o yala nedublata de o incuietoare solida pot fi sparte, reprezentand astfel un risc pentru siguranta celor care locuiesc in casa.

Foile de usa trebuie sa aiba manerele instalate la fata locului, ceea ce inseamna ca poti alege manerul care iti convine cel mai mult. Exista insa si usi care vin la pachet cu manere sau cu alte elemente de feronerie potrivite.
Exista trei tipuri esentiale de maner pentru usa, dar fiecare tip poate fi regasit pe piata de profil in mai multe stiluri, si poate fi realizat din diverse materiale.
Manerul pe care il montezi pe fata externa a usii este adesea diferit de cel de pe fata interioara.

Manere de usa cu clanta

Manerele de usa cu clanta sunt varianta de maner montata cel mai frecvent pe usile de exterior. Aceste manere sunt mai usor de actionat decat manerele pe care trebuie sa le rasucesti, pentru ca necesita o priza mai slaba. Ele se imping pur si simplu in jos, pentru a actiona limba yalei si pentru a deschide usa.
Multe usi de exterior au incuietoarea inclusa in manerul cu clanta, aceasta varianta necesitand impingerea manerului in sus pentru a inchide usa, inainte de a o incuia cu o cheie sau cu un instrument similar.

Manere rotunde

Un maner rotund trebuie rotit in asa fel incat sa actioneze limba yalei. Aceste manere pot avea incuietori incluse sau pot avea o incuietoare separata, care se monteaza pe usa. Daca ai o priza mai slaba, e posibil ca aceste usi sa ti se para dificil de deschis.

Manere simple de tragere

Poti alege, de asemenea, pentru usa ta de exterior un maner simplu de tragere montat pe partea usii care se deschide catre tine. Ele creaza pur si simplu un loc de care sa apuci usa si sa o deschizi atunci cand este descuiata. Acest tip de maner se poate combina cu alte tipuri de incuietori.

Incuietorile

Tipul de incuietoare pe care il alegi pentru usa ta de exterior este important si iti poate afecta securitatea. Incuietorile sunt cruciale pentru siguranta casei, desi este important sa nu uiti ca si rezistenta usii si modul in care este montata va afecta gradul de siguranta al acesteia, si in consecinta al intregii case.
Uneori se pot monta pe usile de exterior mai multe tipuri de incuietori, pentru a spori gradul de siguranta oferit.
Tipurile de incuietori pe care le folosesti vor depinde de ce tip de usa ai, de locul unde este ea pozitionata si de materialul din care este realizata.
Poti opta pentru o incuietoare de tip broasca ingropata, broasca cu cilindru sau broasca cu zavor.
Multe incuietoare pentru usile de exterior necesita o cheie, insa exista si broaste care necesita alte metode de securitate, asa cum sunt tastaturile sau cardurile.

Zavoarele

Zavoarele sunt adaugate adesea pe partea din interior a unei usi de exterior, pentru siguranta suplimentara. Ele nu trebuie folosite niciodata pe partea externa a unei usi de exterior, pentru ca pot bloca persoanele in interiorul casei.

Lanturile pentru usa

Tot ca masura suplimentara de siguranta o usa poate fi prevazuta si cu lant. Odata ce lantul este pus, el limiteaza deschiderea usii, motiv pentru care uneori aceste lanturi se si numesc limitatoare. Lantul iti permite sa deschizi usa pentru a vedea si a discuta cu persoana de la usa, impiedicand in acelasi timp accesul nedorit in casa.

Vizoarele

Vizorul montat pe o usa de exterior iti permite sa vezi printr-o usa solida doar din interior catre exterior, datorita unei lentile speciale incorporate. Vizoarele sunt folosite in general pentru usile principale de acces in casa, montate in asa fel incat cei din casa sa poata vedea in exterior, fara ca din afara sa se poata vedea in casa.

Vizoarele digitale

Vizorul digital este o adaptare moderna a vizorului clasic. El consta intr-o camera digitala mica, care este plasata pe partea de exterior a usii, cu un ecran mic in interior, pentru a vedea imaginea captata de camera de afara. In general vizoarele digitale iti permit sa fotografiezi sau sa filmezi pe cei care se afla de partea cealalta a usii.

Interfoanele

Interfonul iti permite sa comunici cu persoanele aflate la usa, fara sa fie nevoie sa te apropii foarte mult de aceasta. Un interfon se monteaza pe usa, in timp ce un altul poate fi amplasat oriunde in interiorul casei. Adesea aceste interfoane sunt folosite pentru case foarte mari si au un device care iti permite sa deschizi usa de la distanta.

Alarmele de usa

Iti poti monta pe usa de exterior alarme care sa se activeze ori de cate ori usa este deschisa, pentru un plus de siguranta atunci cand usa este descuiata, sau ca sa te alerteze ori de cate ori usa este folosita.

Cutiile postale

Daca nu ai o curte care sa aiba la poarta o cutie speciala pentru corespondenta, iti poti instala pe usa principala de intrare in casa o cutie postala, o nisa pentru corespondenta, sau o cutie postala montata pe usa. Realizate in general din metal, acestea formeaza o mica gaura in usa, cu o placuta care poate fi deschisa si inchisa. Ele sunt dimensionate in asa fel incat in interiorul lor sa poata incapea scrisori si pachete mici, fara insa sa poata permite accesul unor obiecte mai mari.

Garniturile si periile pentru izolare

Exista diverse perii, sigilii si garnituri care pot fi adaugate usilor de exterior si care se monteaza in jurul foii de usa, care iti pot proteja casa de scurgeri de caldura sau de curentii nedoriti. Acestea sunt utile in primul rand pentru ca usile de exterior sunt expuse conditiilor meteo dificile si, in plus, pot avea curenti care trec prin golurile dintre usa si toc. Ele ar trebui sa contribuie la o mai buna izolare a casei si la prevenirea scurgerilor, o data ce usa este inchisa.

Inchizatoarele de usa

Unele usi sunt prevazute cu inchizatoare care inchid automat o usa cu atentie, mentinand-o inchisa pana cand aceasta este deschisa manual. In general acestea sunt instalate pe usile mari, grele, pentru a contribui la inchiderea lor.
Exista usi de protectie la incendiu care au sisteme de inchidere conectate la sistemul de alarma si care vor inchide in mod automat usile atunci cand alarma suna. Aceste sisteme de inchidere folosesc un mecanism hidraulic care inchide usa.

Ciocanelele pentru usa

Usile principale (si uneori si alte usi de exterior) au adesea un fel de ciocanel pentru batut la usa, care este gandit sa amplifice bataile in usa, astfel incat sunetul sa poata fi auzit mai tare in casa. Aceste ciocanele exista intr-o gama de designuri simple si mai complexe, fiind disponibile in tot soiul de materiale, astfel ca nu trebuie decat sa gasesti varianta cea mai potrivita stilului casei tale.

Soneriile

In loc de montarea unui ciocanel pentru usa, sau in paralel cu acesta, usile de exterior au adesea o sonerie montata pe partea lor externa. Aceste sonerii sunt device-uri electronice care scot un sunet in casa atunci cand afara este apasat un buton, situat fie pe foaia de usa, fie langa aceasta. Sunetul produs si stilurile de sonerie variaza foarte mult, in functie de preferintele personale.

Numerele pentru usa

Usa principala de la intrarea in casa va avea adesea expus numarul casei sau al apartamentului. Placutele nu il ajuta doar pe postas si pe altii sa te gaseasca, ci pot fi, de asemenea, folosite si ca o trasatura interesanta de decor.

Protectiile anti-strivire pentru degete

O protectie pentru toc sau un sistem impotriva strivirii degetelor montat la usa este o piesa flexibila care acopera nisa dintre toc si partea cu balamale a usii. De cele mai multe ori aceasta nisa este exact cat dimensiunea degetelor, ceea ce expune copiii care locuiesc in casa riscului de a-si prinde mana la toc. Pentru ca experienta este foarte dureroasa, protectiile anti-strivire sunt foarte populare in general in casele in care locuiesc copii mici.

Opritoarele pentru usa

Aceste dispozitive simple sunt adesea atasate pe partea inferioara a foii de usa, pe peretele pe care se deschide usa sau pe podea. Ele sunt folosite in general pentru usile care au tendinta de a se tranti de perete sau de o alta suprafata atunci cand sunt deschise, fiind concepute sa impiedice stricarea peretelui sau chiar a usii, preluand impactul si limitand deschiderea usii.

Placutele de protectie

Placutele de protectie pentru degete sau pentru lovituri pot fi amplasate pe o usa, cu scopul de a o proteja in zonele in careb aceasta poate deveni vulnerabila. O placuta pentru lovituri se ataseaza in partea de jos a usii, acolo unde e posibil sa fie lovita cu piciorul. Placutele pentru degete sunt in general montate in jurul manerului unei usi, pe partea care este atinsa cel mai mult atunci cand este inchisa sau deschisa.

Spread the love