Usile din lemn sunt unul dintre cele mai vechi tipuri de usi de interior si exterior. De ce sunt benefice usile din lemn pentru proprietarii de case de astazi? Usile din lemn nu sunt doar functionale, ci reusesc si sa intruchipeze arta si maiestria, pentru cei care doresc sa-si imbunatateasca stilul de design al casei.
De asemenea, usile din lemn functioneaza mai bine pentru case din zone cu climate diferite, pentru ca acest tip de usi se adapteaza la clima mai bine decat usile sintetice. Foaia de usa prinsa intr-un toc fix se poate dilata si contracta odata cu fluctuatiile de temperatura, ceea ce inseamna ca o usa din lemn va actiona ca un izolator natural.

Tipuri de usi din lemn

Exista doua categorii generale de usi din lemn: usi din lemn pentru interior si usi din lemn pentru exterior.

Usile de interior din lemn

Acest tip de usi este folosit in interiorul casei, pentru a separa spatiile si pentru a imbunatati designul casei.
Exista trei tipuri principale de usi de interior din lemn: usi din lemn masiv, usi cu miez solid si usi cu miez gol.

Usile de exterior din lemn

Usile de exterior din lemn sunt folosite pentru a proteja casa de intemperii si de intrusi. Usile de exterior din lemn imbunatatesc, de asemenea, stilul si designul casei. Usile din lemn masiv si cele din lemn compozit sunt doua tipuri foarte comune de usi de exterior din lemn.

Ce sunt usile din lemn masiv?

Structura usilor din lemn masiv este in intregime din lemn. Unele usi din lemn masiv contin si sticla sau metal ca parte a designului decorativ. O usa din lemn cu sticla sau metal poate fi considerata tot usa din lemn masiv, atata timp cat pe langa decoratiuni si feronerie este realizata numai din lemn masiv.

Stilul usilor din lemn masiv

Usile din lemn masiv sunt realizate din bucati de lemn masiv montate impreuna in diferite stiluri. Unul dintre cele mai comune stiluri de usi din lemn masiv este reprezentat de usile cu panouri in rame orizontale si verticale. Un alt stil comun de usa din lemn masiv este usa lamelara. Producatorii creeaza usi lamelare cu mici sipci montate orizontal.

Unde pot fi folosite?

Usile din lemn masiv sunt folosite atat la interior cat si la exterior. Multi proprietari de case au usi din lemn masiv la intrare, cu inserturi decorative din sticla sau metal. Usile de interior din lemn masiv sunt mai putin comune, pentru ca sunt mai scumpe decat alte tipuri de usi din lemn.

Tipuri de lemn

Producatorii creaza usi din lemn masiv din mai multe tipuri de lemn. Acestea sunt pin, arin, stejar alb, stejar rosu, tek, bambus, frasin, plop, nuc si artar. Unele dintre cele mai populare tipuri de lemn pentru usile de interior din lemn masiv sunt plopul, pinul si arinul. Acestea nu sunt scumpe si creaza o bariera fonica buna. Nucul este printre cele mai scumpe tipuri de lemn, are o culoare maro inchis superba, cu o granulatie si textura dense.

Designul casei cu usi din lemn masiv

Usile din lemn masiv au rolul de a imbunatati o varietate ampla de designuri de locuinte cu textura si stilul lor. Usile stil hambar din lemn masiv complimenteaza perfect un stil rustic si de casa de ferma. Usile cu panouri din lemn masiv pictat sau lacuit au o aplicabilitate foarte ampla, putand fi folosite pentru stiluri diverse, printre care si cel modern si cel clasic.

Ce sunt usile cu miez solid?

Usile cu miez solid au o suprafata exterioara din furnir de lemn, dar sunt umplute cu material compozit din lemn, cum ar fi MDF. Expertii in usi considera in general acest tip de usi ca fiind o varianta de compromis intre usile din lemn masiv si usile cu miez gol. Sunt mai putin scumpe decat usile din lemn masiv, insa au totusi aspectul lemnului masiv.
Usile cu miez solid sunt grele, adesea chiar mai grele decat usile din lemn masiv. Ele ofera o izolare fonica mai buna decat unele usi din lemn masiv. Aceste usi nu se dilata si nu se contracta odata cu vremea, ci isi mentin forma in orice conditii meteo.

Stiluri de usi cu miez solid

Producatorii creaza usi cu miez solid intr-o varietate ampla de stiluri, incepand de la usi simple si ajungand pana la stiluri multiple de usi cu panouri. De asemenea, aspectul acestor usi poate fi personalizat cu vopsea sau bait.

Unde pot fi folosite?

Usile cu miez solid sunt folosite atat ca usi de interior, cat si ca usi de exterior. Usile cu miez solid sunt utilizate in multe aplicatii comerciale. Ele sunt folosite ca usi de exterior in cladiri de apartamente, iar majoritatea cladirilor de birouri folosesc si ele mai multe usi de interior cu miez solid decat orice alt tip de usa.

Ce sunt usile cu miez gol?

Usile cu miez gol sunt realizate din panouri compozit din lemn lipite intre ele si imbracand un miez gol, fie din plastic fie din carton tip fagure. Aceste usi au devenit cel mai popular tip de usa de interior, deoarece sunt ieftine si usor de instalat.

Stiluri de usi cu miez gol

Usile cu miez gol sunt turnate. Astfel, ele sunt disponibile intr-o varietate de stiluri de foaie de usa simpla sau cu panouri. Usile cu miez gol sunt, de asemenea, folosite ca usi pliante de dulap sau camara. Ele se potrivesc foarte bine cu diverse stiluri de case. In functie de stilul constructiei, unele usi cu miez gol pot fi vopsite sau baituite, desi majoritatea sunt deja vopsite.

Unde pot fi folosite?

Usile cu miez gol sunt potrivite pentru uz interior si nu pentru uz exterior. Usile din lemn cu miez gol nu sunt bune izolatoare fonice si nici nu protejeaza impotriva intemperiilor. De asemenea, nu sunt suficient de puternice pentru a rezista incercarilor de efractie.

Ce sunt usile din lemn placate?

Usile din lemn placate sunt cunoscute si ca usi de exterior din compozit de lemn. Ele sunt realizate cu diferite materiale printre care si lemn. Unii proprietari apreciaza mai mult usile din compozit decat usile de intrare din lemn masiv, pentru ca in principiu sunt usi cu o durata mai mare de viata si necesita mai putina intretinere.
Pentru aceste usi, producatorii creaza o usa cu doua parti: la interior lemn, iar la exterior un alt material precum fibra de sticla sau metalul.

Stiluri de usi din lemn placate

Usile din lemn placate sunt disponibile in diverse stiluri, inclusiv usi solide si usi cu sticla, asa cum sunt usile frantuzesti. De asemenea, producatorii fac usi placate cu lemn cu inchideri prin pliere si glisare, gandite pentru a se potrivi oricarei deschideri de usa exterioara. Prin urmare, aceste usi se potrivesc cu diverse proiecte de casa. Usile din lemn placate pot fi personalizate cu vopsea si bait.

Unde pot fi folosite?

Usile din lemn placate sunt folosite ca usi de exterior si nu au utilizari pentru interior.

Pro si contra usilor din lemn

Exista mai multe tipuri de usi din lemn. Fiecare dintre ele are anumite puncte forte si puncte slabe, desi multe dintre argumentele pro si contra sunt generale.

Argumente pro

Aspectul estetic – usile din lemn au o frumusete de netagaduit. Usile din lemn masiv si usile cu miez solid au caldura specifica lemnului si textura superba a acestuia. Chiar si usile cu miez gol sunt disponibile in stiluri atractive.
Durabilitatea – usile din lemn masiv si usile cu miez solid dureaza zeci de ani daca le acorzi ingrijirea adecvata.
Versatilitatea – producatorii creaza usi din lemn in stiluri diverse, pentru a se potrivi diverselor proiecte de case.

Argumente contra

Intretinerea – usile din lemn necesita intretinere de rutina, asa cum este vopsirea si lacuirea sau baituirea, atunci cand se uzeaza.
Costul – usile cu miez solid si usile din lemn masiv sunt unele dintre cele mai scumpe tipuri de usi disponibile pe piata.

Intrebari frecvente

Care sunt cele mai bune usi de exterior din lemn?

Unii proprietari si designeri adora aspectul si senzatia usilor de intrare din lemn masiv pentru anumite stiluri de casa. Usile din lemn masiv functioneaza bine pentru ferme si case cu design rustic, unde aspectul si senzatia lemnului texturat reprezinta un bonus. Pentru altii, usile din lemn placate reusesc sa ofere aceleasi rezultate in ceea ce priveste frumusetea si stilul si necesita mult mai putina intretinere.

Care sunt beneficiile unei usi de intrare din lemn masiv fara sticla?

Usile de intrare din lemn fara sticla sunt mai sigure, deoarece sunt mai putin penetrabile decat usile din lemn cu sticla. De asemenea, usile de intrare din lemn masiv fara sticla pastreaza intimitatea mai bine decat usile cu sticla.

Care sunt cele mai bune usi de interior din lemn?

Usile cu miez gol sunt cel mai popular tip de usa de interior din lemn, deoarece sunt cele mai ieftine. Ele exista, de asemenea, in stiluri atractive si variate, insa nu izoleaza fonic. Usile din lemn masiv sau cu miez masiv sunt o varianta mai buna daca ai nevoie de o optiune care ofera o anumita izolare fonica.

Concluzie

Usile din lemn sunt un plus atractiv pentru orice locuinta, atat in spatii interioare cat si exterioare.
Usile de exterior din lemn necesita intretinere, insa frumusetea si durabilitatea lor contribuie la echilibrarea acestui efort.
Optiunile populare de usi de interior din lemn – asa cum sunt usile cu miez gol – fac ca usile din lemn sa fie accesibile pentru toata lumea.

Sursa: https://www.homedit.com/wooden-doors/

Spread the love