Imagineaza-ti cum ar fi ca in locuinta ta sa existe un colt de relaxare in care sa te refugiezi ori de cate ori simti nevoia sa te deconectezi. Desigur, cel mai indicat ar fi sa evadezi undeva in natura, dar nu intotdeauna avem la dispozitie aceasta alternativa. Asadar, solutia cea mai la indemana este sa evadezi in propria locuinta, pentru cateva momente pretioase de liniste. Dar nu oriunde in locuinta ta, ci intr-un spatiu special amenajat in acest sens.
Cum sa amenajezi un colt de relaxare, chiar la tine acasa
Un spatiu de relaxare ar trebui intotdeauna sa-ti insufle o stare de seninatate si calm. Pentru a-ti amenaja un colt de relaxare, trebuie intai sa stii asupra caror elemente de decor sa te concentrezi:
1. Cromatica
Pentru spatiul de relaxare este recomandat sa folosesti intotdeauna culori calme, in special pentru pereti, cum sunt nuantele de verde, bej sau albastru care-ti vor inspira o stare de liniste. Culorile vii- rosu, galben, portocaliu- au efectul opus.
2. Ambianta
Ambianta se obtine printr-un echilibru armonios de sunet si parfum. O incapere in care poluarea fonica a orasului patrunde nestingherita te va agita, indiferent cat de confortabil este coltul tau de relaxare sau cat de placut estetic este amenajata incaperea. Sunetele ambientale cum ar fi apa curgatoare, sunetul ploii, muzica clasica sau New Age vor invalui camera in acalmie.
Un efect similar il au si parfumurile, fiind si ele un element nelipsit pentru coltul de relaxare. Sunt recomandate mirosurile blande de vanilie sau lavanda. Incearca sa le eviti pe cele stridente , intepatoare sau prea fresh.
3. Mobilier
Elementul central in spatiul tau de relaxare ar trebui sa fie un scaun sau fotoliu confortabil. Daca nu iti doresti sa investesti intr-o astfel de achizitie momentan, poti la fel de bine sa improvizezi si sa folosesti perne de dimensiuni mari. Important este sa obtii efectul scontat: confortul.
4. Lumina
Un alt element important este lumina. Nu iti amenaja coltul de relaxare intr-un ungher intunecat al camerei, ci in apropierea unei ferestre, astfel incat sa te poti bucura de mangaierea imbietoare a razelor de soare. Pe timp de noapte, foloseste o lampa care sa-ti permita ajustarea intensitatii luminii.
5. Accesorii
Mici dar esentiale, detaliile nu ar trebui sa lipseasca din coltul de relaxare. Indiferent că alegi fotografii cu amintiri placute, o vază cu flori, o plantă, obiecte Feng Shui sau Zen, acestea vor reprezenta tusa finala a spatiului tau de relaxare. Limiteaza-te la numai cateva accesorii, astfel incat sa nu incarci inutil spatiul si sa se creeze dezordine. Aceasta iti poate induce stari tensionate.
Scopul unui colt de relaxare este sa-ti aduca echilibru si armonie, motiv pentru care este indicat sa eviti, pe cat posibil, sa-l contaminezi cu dispozitive electronice (telefon, laptop etc.).
Ai si alte idei? Suntem curiosi sa le aflam!