Ventilarea casei – Esentiala!
Una dintre cele mai frecvente solicitari pe care o avem o data cu venirea sezonului rece si pornirea centralelor termice este deplasarea pentru efectuarea de mici reglaje intrucat usile de interior (mai ales) nu se mai inchid asa cum ar trebui. Toata lumea reclama aceeasi situatie – usile au inceput sa frece tocul sau usile s-au lasat din balamale.
Vreau sa subliniez faptul ca usile noastre sunt echipate cu balamale AGB – Italia, prevazute de catre constructor sa suporte o sarcina utila de 30kg/forta per bucata si avand 3 balamale fiecare foaie de usa, sarcina lor total ajunge la 90kg/forta. Indiferent de esenta lemnului din care sunt confectionate sau de tipul de geam pe care l-am montat suplimentar pe usa, greutatea lor nu poate depasi 50kg. Deci o foaie de usa nu se poate lasa din balamale iar singura explicatie a faptului ca a ajuns sa frece tocul la inchidere este ca a tras umiditate si a crescut in volum, iar rezolvarea este la fel de simpla: pentru urmatoarea perioada de timp asigurati o buna ventilare a interiorului locuintei dvs. si problema va disparea de la sine.
De ce trebuie sa asiguram ventilarea casei?
O usa care atunci cand a fost montata in perete pentru prima oara s-a inchis bine, iar ulterior a inceput sa frece inseamna ca a tras prea multa umiditate si a crescut in volum, nu exista o alta explicatie.
Chiar daca casa dvs. a fost terminata cu mult timp inainte, aceasta nu se usuca in profunzime decat dupa prima iarna, in care este pornit sistemul de incalzire si cand se va elibera la interior o mare cantitate de umiditate. Daca in aceasta perioada nu se asigura o minima ventilare pentru ca excesul de umiditate sa fie eliberat spre exterior, toate obiectele de mobilier si amenajarile interioare din lemn (parchet, usi, scari, etc.) vor avea de suferit, pentru ca toate acestea inainte de prelucrare au fost uscate in uscatoare profesionale si se vor comporta ca niste bureti storsi de apa.
Ventilarea casei – Sfaturi de baza
In concluzie, atata timp cat dimineata observati condens format la baza geamurilor de la ferestre inseamna ca aveti un grad de umiditate excesiva si este necesara o mai buna ventilare a interiorului casei dvs . Lasati cel putin intre-deschise doua ferestre – aflate in pozitii opuse – daca nu aveti etaj, sau una la parter si una la etaj daca este posibil, pana la disparitia acestui fenomen.
Articol scris de George Tanase
Daca doriti sa preluati acest articol va rugam sa respectati acest regulament!